Zlato z miešaných štafiet putuje do Nórska, Slováci obsadili 7. miesto

08.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 7. februára (TASR) - Úvodnou disciplínou, pretekmi miešaných štafiet, sa začali v Novom Měste na Morave 46. majstrovstvá sveta v biatlone. Na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati triumfovalo Nórsko už tretíkrát v jednom rade, keď v zložení Tora Bergerová, Synnoeve Solemdalová, Tarjei Boe a Emil Hegle Svendsen za sebou zanechali o 20,0 sekundy Francúzsko a na radosť domácich divákov o 32,3 sekundy Česko.

Slovenská štvorica s Janou Gerekovou, Anastasiou Kuzminovou, Pavlom Hurajtom a Matejom Kazárom finišovala na veľmi dobrom 7. mieste (+32,7) a vyrovnala si tak v tejto disciplíne historické maximum na MS.

Tohto roku sa v seriáli SP zišli mix štafety len raz, hneď v úvodných pretekoch sezóny v Östersunde. Štartovné čísla na MS zodpovedali poradiu zo Švédska, a tak Nórsko vybehlo s číslom jedno, Slovensko medzi 27 tímami s jedenástkou. Od roku 2005 sa na tróne tejto najmladšej olympijskej disciplíny postupne vystriedali dvakrát Rusko, Švédsko, Nemecko, Francúzsko, Nemecko a dvakrát Nórsko. V areáli Vysočina sa severania radovali tretí raz a umocnili si tak svoje dominantné postavenie.

Vlani v nemeckom Ruhpoldingu slovenský mix finišoval na veľmi dobrom 7. mieste a nádejne sa nasmeroval na celý šampionát. Teraz v ideálnom počasí, keď vietor pri mierení nevystrájal a mráz s mínus troma stupňami sa do tela 'nezahrýzal', siedme miesto zopakoval. Predbežný plán výpravy vychádzal z jasných signálov aktuálnej formy, Jana Gereková na prvom úseku, napriek drobnému prechladnutiu, zastrieľala takmer bechybne (ležka 0 tr. okr.+0 dobíjaní, stojka 0+1) a odovzdávala Anastasii Kuzminovej ako štvrtá.

Aj po druhom úseku si slovenský mix udržiaval nádej na medailový útok, Kuzminová (0+1, 0+2) zabehla tretí najlepší čas, štvrtú priečku udržala, ba dokonca po streľbe ležmo figurovala tretia. Mierne sa na treťom úseku vytrápil Pavol Hurajt (0+1, 0+0), klesol na 9. miesto, no na strelnici veľa nestratil a poslal Mateja Kazára s neveľkou 'dierou' na ostatných pred ním. Matej Kazár zabojoval (0+3, 0+0), aj keď sa zdalo, že po streľbe ležmo už nádeje na lepšie umiestenie zakopal. Trikrát musel dobíjať, nebezpečenstvo trestného okruhu však zažehnal a keď streľbu stojmo zvládol excelentne, vyvolal široký úsmev vo výprave. Vlani na MS v Ruhpoldingu sa slovenská výprava po 7. mieste miešanej štafety naladila rovnako ako teraz, a presne takéto 'nakopnutie' sa jej podarilo aj teraz.

Zlaté Nórsko nemalo vo finiši čo riešiť. Emil Hegle Svendsen len pokračoval v pozícii lídra, iba raz dobíjal po streleckej polohe stojmo a keďže Francúz M. Fourcade rovnako, nemusel sa strachovať. Obrovské nadšenie vyvolal bronz Česka, ktoré divákov priviedlo do varu. Domáci biatlonisti sa strojovo posúvali vpred, Vítková s 8. miestom, Soukalová už so šiestym, Soukup poskočil na štvrté a keď Rus Malyško zbabral 'ležku' a krúžil na trestnom okruhu, finišujúci Moravec sa posunul na bronzový stupienok.

Prezident zväzu Ján Hyža sa po pretekoch miešaných štafiet spokojne usmieval. "Takto som si to predstavoval a klobúk dole aj pred tým, ako tréneri na jednotlivých úsekoch nasadzovali, ako odhadli silu a ukuchtili taktiku. Trochu sme mali obavy zo záveru, predsa len sa Matej Kazár zvykol predtým trápiť, hlavne v streľbe ležmo, no nakoniec to veľmi dobre dopadlo a jeho streľba stojmo bola obdivuhodná. Hneď v úvode sme si veľmi želali, aby sme obstáli, na sebadôveru to určite zapôsobí."

Matej Kazár v role finišujúceho psychickú ťarchu zvládol, aj keď sa pohral s nervami. "Chcel som vynulovať všetky terče v stojke, inak sa nedalo. V ležke som len zachránil situáciu, prenášal som tep na zbraň a dosť mi to lietalo. Našťastie som nekrúžil na trestnom okruhu a mohol som všetko úsilie vložiť do perfektne vydarenej stojky. Ja som si vo finiši veril, bežecky určite, rola štvrtého v štafete nebola pre mňa novou. No a tá stojka ma naozaj podržala, v samom závere som ešte odrazil nápor Američana Nordgrena."

Siedme miesto bolo podľa Pavla Hurajta vynikajúce. "Ja som vložil do streľby všetko, no priznávam, že som sa bežecky trápil. Snažil som sa držať tých predtým, naviazať sa na nich, viac som už zo seba nevydoloval, bol to taký prieemerný bežecký výkon."

Pavol Hurajt mal oči na stopkách, nešiel sa v cieli rýchlo prezliecť do suchého a zostal v srdci diania až dovtedy, kým Matej Kazár nedobehol na 7. mieste. "Tí pred ním vyslovene nezlyhali, takže toto umiestenie sa ťažko dalo zlepšiť. Každé preteky sú iné, pozrite sa na Čechov a ich bronz, my sme mohli tiež skončiť vyššie, ak by sme všetky mali svoj deň."

Atmosféra vynikajúca, štadión žije majstrovstvami sveta, takto sa vyznávala Anastasia Kuzminová, keď dobehla na prvom úseku. "Snažím sa hluk nevnímať, no úplne ho utlmiť v hlave nemožno. Ja som si len želala, aby chlapci ustrážili to, čo sme my získali. V streľbe som vcelku obstála v ležke, v stojke som veľmi túžila čisto trafiť, pretože som bola s najlepšími na kontakt, Dve dobíjania ma nepotešili, v behu som sa cítila lepšie. Sneh pôsobil ako piesok, no lyže poslúchali a keď v závere tvrdli nohy v kopcoch, tak som spomalila."

Od Jany Gerekovej sa očakávalo sľubne štafetu rozbehnúť. "Úvod bol chaotický, trať sa zužovala, nikto však nespadol. Na strelnici som si jeden náboj nechtiac vyhodila, veľa však nestratila, bolo to takmer ako som si predstavovala. Jedno dobíjanie, desať sekúnd navyše, inak sa nič vážnejšie neprihodilo. Na kašeľ ma už nedráždilo, po zápale hrdla a nádchy sa cítim teraz v poriadku. Atmosféra ma prekvapila, toľko ľudí a ich fandenie dodávalo sily, na trati som videla strašne veľa Slovákov, aj rodinu i priateľov. Zaprialo počasie, ani nefúkalo, len taký mierny vetrík. Už sa teším na šprint, forma ma neopustila, verím si."

Výsledky - preteky miešaných štafiet na 2x6 km žien a 2x7,5 km mužov: 1. Nórsko (Tora Bergerová, Synnoeve Solemdalová, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:12:04,9 (0 tr. okr.+4 dobíjania), 2. Francúzsko (Marie Laure Brunetová, Marie Habertová-Dorinová, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) +20,0 (0+8), 3. Česko (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec) 32,3 (0+5), 4. Taliansko 58,4 (0+4), 5. Slovinsko 1:07,1 (0+6), 6. Rusko 1:26,5 (1+9), 7. Slovensko (Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár) 1:32,7 (0+8)
 

Vyberte región